РОДНА СТРЯХА

 

Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.

 

Тука, под липите стари
не веднъж играх;
тука с весели другари
скачах и се смях...

 

Къщичке на дните злати,
кът свиден и мил!
И за царските палати
не бих те сменил!

   Ран Босилек е псевдоним на писателя, чието истинско име е Генчо Негенцов. Роден на 26 септември 1886 г. в Габрово, той има доста нерадостно детство, защото баща му - опълченец от Руско-турската освободителна война - умира, когато той е едва петгодишен. Писателят завършва известната Априловска гимназия в родния си град през 1904 година, след което за кратко работи като учител. Именно за своите ученици той написва първото си детско стихотворение "На косичка", публикувано в сп. "Светулка" през 1906 г. Образованието му продължава в София, където следва право и славянска филология в Софийския университет. През 1916 г. Ран Босилек завършва право с докторат в Брюксел, Белгия и започва работа като адвокат, но открива своето истинско призвание в писането за деца. В Белгия от носталгия към дома и към близките си пише "Я кажи ми, облаче ле, бяло", което се превърна в символ на българските емигранти.

   Дълги години работи като редактор - първо на списание "Светулка", след това на вестник "Врабче" и списание "Детска радост", което е едно от най-популярните детски издания в България по това време.

   Приносът на Ран Босилек към развитието на българската детска литература е огромен - той е сред създателите на художествено оформената детска книга в България и едва ли има българин, който да не е чел "Косе-Босе", "Палави ръчички", "Родна стряха", "Патиланско царство", "Родна реч". Той е първият, който въвежда в българската литература римуваната проза.

   Ран Босилек умира на 8 октомври 1958 г. в София.